Εκροές 100 εκ. ευρώ από Αλβανούς μετανάστες μόνον το καλοκαίρι

Οι Αλβανοί μετανάστες που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα μετέφεραν εκατό εκατομμύρια ευρώ, στη διάρκεια μόνο του περασμένου καλοκαιριού, στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα καταγωγής τους, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ του γενικού διευθυντή θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας στην Αλβανία (Emporiki Bank Albania), Γιώργου Καρακώστα.
Οι Αλβανοί πολίτες προτίμησαν να καταθέσουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες που έχουν...

παρουσία στη βαλκανική αυτή χώρα, παρά την ελληνική οικονομική κρίση, γεγονός που αξιολογείται ως 'ψήφος εμπιστοσύνης' προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.
Μάλιστα, πέρυσι το Μάιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, Άρντιαν Φουλάνι, είχε δηλώσει ότι η δραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην αλβανική αγορά συνεχίζεται χωρίς να καταγράφονται προβλήματα, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.

Για την αλβανική τραπεζική αγορά, ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι, "το 2010, δεν καταγράφηκε πιστωτική επέκταση, καθώς οι 'κάνουλες χρηματοδότησης' είναι κυριολεκτικά κλειστές, αλλά δεν θα έλεγα σφραγισμένες".

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον τομέα του real estate έθεσαν "κόκκινη γραμμή", αφού, "αυτό το κομμάτι είναι μάλλον απαγορευτικό. Δεν μπαίνουμε σ’ αυτό τον κλάδο, έχει 'παγώσει', εκτός από τα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες και επαγγελματική στέγη, αλλά και αυτά με πολύ μεγάλη προσοχή". Μάλιστα, περίπου 15.000 ακίνητα (κυρίως διαμερίσματα) παραμένουν απούλητα, αριθμός ενδεικτικός της κατάστασης που διαμορφώνεται από τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, λόγω της έλλειψης χρημάτων, για την αγορά των ακινήτων.

Στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας, το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται περίπου σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των δανείων περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, οπότε έχουμε μια καλή σχέση δανείων - καταθέσεων.Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,2% και ο δείκτης κερδοφορίας των τραπεζών στο 6,4%. Ωστόσο, ο δείκτης των προβληματικών δανείων διαμορφώνεται περίπου στο 16% στο σύνολο των δανείων.

H Emporiki Bank Albania διαθέτει 20 καταστήματα και 4 θυρίδες που καλύπτουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (Αύγουστος 2010) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2009, "σε πολλές χώρες της περιοχής (της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στην αγορά υπερβαίνει (Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ) το 20% του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος".


enet

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ροή Τελευταίων Ειδήσεων

Τελευταία Tweets

Ηγουμενίτσα: 30λεπτη διακοπή ρεύματος από κλαδιά δέντρων που ακουμπούσαν σε καλώδια της ΔΕΗ- VIDEO -… https://t.co/zbAugdEMSX
Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας για καταδικαστικές αποφάσεις - https://t.co/SqQUSFJOh6 https://t.co/zvhWtfZLwf
Εξιχνίαση υπόθεσης τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 40χρονης αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα - https://t.co/SqQUSFJOh6 https://t.co/uGtXZxHBse
Follow e-igoumenitsa news on Twitter

IMAGE GALLERY

Ηγουμενίτσα: 30λεπτη διακοπή ρεύματος από κλαδιά δέντρων που ακουμπούσαν σε καλώδια της ΔΕΗ- VIDEO

Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας για καταδικαστικές αποφάσεις

Εξιχνίαση υπόθεσης τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 40χρονης αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα

Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιησιμων ποικιλιών αμπέλου 2019-2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ KOΣΜΑ ΡΑΓΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Συνελήφθη 46χρονος στο Ράγιο Θεσπρωτίας, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί στο λιμάνι Ηγουμενίτσας με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Περιφέρεια Ηπείρου Ενημέρωση προς του κτηνοτρόφους: Διαχείριση στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων

Σύλληψη 40χρονης αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα για πλαστογραφία

© 2005-2019 e-igoumenitsa.gr. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.