12.9 C
Igoumenitsa
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021, 09:44
Αρχική Τοπικά Νέα Θεσπρωτία Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τους παιδικούς σταθμούς

Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τους παιδικούς σταθμούς

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ Απαιτούμε άμεσα μέτρα υγειονομικής προστασίας των παιδιών και των εργαζομένων.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας των βρεφικών και παιδικών σταθμών χωρίς η κυβέρνηση να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Το μόνο που επισημάνθηκε είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση.

Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από  6, 7 εως  και 8 ώρες χωρίς ολα  τα απαιτούμενα μετρα  Προστασίας και τους ορους  υγιεινης  αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον περασμένο Ιούνη, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τόσο παιδαγωγικού, όσο και βοηθητικού, με ελλείψεις υποδομών, καταλαβαίνουμε, ότι δεν διασφαλίζεται η υγεία τόσο των βρεφών, των νηπίων, των εργαζομένων όσο και των οικογενειών τους.

Όλα αυτά τα ζητήματα φαίνεται να μην απασχολούν την κυβέρνηση και το υπουργείο αφού όλος ο καημός τους εξαντλήθηκε στο πως θα εξυπηρετήσουν εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους καταργώντας κάθε έννοια υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.

Το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών μας αφορά όλους,  γονείς και εργαζόμενους. Οι παιδικοί σταθμοί (παιδιά και εργαζόμενοι) δεν είμαστε αναλώσιμοι και χρήσιμοι για να επανεκκινηθεί η οικονομία τους και τα κέρδη τους. Γιατί αφού μετατρέπουν τους εργαζόμενους αναλώσιμους στους χώρους εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, παίρνουν ανάλογα μέτρα και για τα παιδιά τους. 

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, σε αυτές τις συνθήκες που απαιτούνται επιπλέον μέτρα, προσωπικό, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές αρχές να προχωράνε σε κλείσιμο δομών και απόλυση εργαζομένων. Επιλέγουν συνειδητά να παίξουν τον ρόλο του λαγού, διευκολύντας την κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση κοινωνικών δομών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.

Καλούμε όλα τα Σωματεία του κλάδου τους Συλλόγους Γονέων να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν:

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών/ παιδαγωγών ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση, εν μέσω πανδημίας.
  • Πρόσληψη πολλαπλάσιου παιδαγωγικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία απόλυση εργαζόμενου, να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ. Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων ωστε  να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.
  • Να γίνεται συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομενων , με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης . Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την  εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους. Να απολυμανθούν οι χώροι, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Νέες υποδομές, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε συνθήκες πανδημίας

Δημοφιλή άρθρα

Ηγουμενίτσα – Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή λαθραίου καπνού και παράνομη είσοδο

Συνελήφθη χθες (18-01-2021) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του Εθνικού...

Αξιολόγηση της Dynamic Group από πελάτη

Στη Dynamic Group βρήκα ό,τι αναζητούσα καιρό για μια ριζική ανακαίνιση που θέλω να κάνω στο πατρικό μου σπίτι. Έναν πολύ χρήσιμο...

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – παράταση έως 19/01/2021 για τις αιτήσεις

Παρατείνεται έως την προσεχή Τρίτη 19 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5». Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών δίδεται...

Αποκριάτικες στολές για κορίτσια – Πως να βοηθήσετε την κόρη σας να επιλέξει την κατάλληλη στολή για φέτος

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αποκριάτικων κοστουμιών για κορίτσια που κυκλοφορούν για την φετινή χρονιά. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφασίσουν...

Διακοσμώντας τα τραπέζια του σπιτιού σας!

Έχοντας πολλά τραπέζια μέσα στο σπίτι σας καταλήγετε να μη γνωρίζετε με ποιο τρόπο θα τα διακοσμήσετε για να δείχνουν όμορφα στον...

Αξιολόγηση χρόνιου πελάτη sofa.gr

Μια ανακαίνιση στην επίπλωση σπιτιού απαιτεί κάποια χρήματα, όσο οικονομική και αν είναι η εταιρεία. Εγώ για την επίπλωση του σπιτιού μου...