23.1 C
Igoumenitsa
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα Ν. Χαρδαλιάς: Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα

Ν. Χαρδαλιάς: Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες κι αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για τον COVID-19. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στόχος είναι αυτή η εικόνα να διατηρηθεί και να βελτιωθεί ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. «Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και ο καθένας από εμάς να παραμείνουμε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών όπως κάνουμε άλλωστε από την πρώτη μέρα αυτής της πανδημίας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ προσέθεσε ότι για να διασφαλίσουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί από μία ομάδα επιστημόνων. Ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF.

Ο στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Ισπανία λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουν διπλασιάσει τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης.

Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 26 Ιουλίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.193 κρούσματα εκ των οποίων τα 429 είναι σήμερα ενεργά, 1061 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία, 2501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον ενώ 202 συνάνθρωποί μας δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του EVA από την 1η έως τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά την προέλευση των κρουσμάτων τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

«Λαμβάνουμε υπόψιν μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα για το άνοιγμα και για το κλείσιμο των συνόρων αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως ότι υποχρέωση όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Ρουμανία και Βουλγαρία είναι να έχουν στη διάθεσή τους αρνητικό μοριακό τεστ», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, ναι μεν δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό αλλά σίγουρα ούτε εφησυχασμό.

Δημοφιλή άρθρα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παρατείνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ. ΓΔΟΥ 222/2020) παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ έως τη Δευτέρα,...

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Προγράμματα Ψυχικής Υγείας

Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,...

Δωρεά από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας για τη μεγάλη προσφορά του σε ψάρια  στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Θεσπρωτία: 13 αστυνομικοί και νοσηλευτές σε καραντίνα, τέσσερα ανήλικα στα… αζήτητα!

Δεκατρία συνολικά άτομα στην Ηγουμενίτσα τέθηκαν σε καραντίνα καθώς είχαν άμεση επαφή με τα δύο ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν στην πόλη.

ΥΠΟΙΚ σε Αχτσιόγλου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Απάντηση στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τη δήλωσή της για την αναφορά τής έκθεσης των θεσμών στην αύξηση...

Αποκατάσταση φθορών στις παιδικές χαρές δικαιοδοσίας ΟΛΗΓ

Επισκευάστηκαν οι φθορές που είχαν παρουσιαστεί στις δύο παιδικές χαρές που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Λιμένα Ηγουμενίτσας .