10.8 C
Igoumenitsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024, 06:34
ΑρχικήΕιδήσειςΟικονομίαΠρώτη κατοικία: Από 20% έως 50% η επιδότηση του Δημοσίου στα «κόκκινα»...

Πρώτη κατοικία: Από 20% έως 50% η επιδότηση του Δημοσίου στα «κόκκινα» δάνεια

Στη δημοσιότητα δόθηκε και πήρε αριθμό δημοσίευσης στη σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β1167/8.4.19) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα ποσοστά επιδότησης των «κόκκινων» δανειοληπτών και ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου.

Για να αποφευχθεί ο «σκόπελος» να θεωρηθεί η επιδότηση κρατική εγγύηση, το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα από το Δημόσιο απευθείας σε ακατάσχετο λογαριασμό του επιλέξιμου δανειολήπτη. Βάσει της συμφωνίας δανειστών και κυβέρνησης, προβλέπεται επιδότηση έως και το 50% της δόσης των δανειοληπτών που θα κριθούν επιλέξιμοι για ένταξη στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, την οποία θα καλύπτει το Δημόσιο.

Το ποσοστό επιδότησης θα διαμορφώνεται από 20% μέχρι και 50% για τους δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πρώτη κατοικία, θα καθορίζεται δηλαδή ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, και θα είναι οριζόντιο 30% για τα επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση κύρια κατοικία. Στον προϋπολογισμό έχει δεσμευθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για το 2019 για την επιδότηση και θα ανέβει στα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά εδώ

7,737ΥποστηρικτέςΚάντε Like
806ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
419ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή άρθρα

spot_img