Τα καπ κέικ (cupcake) είναι μικρό κέικ σε μέγεθος για να καταναλωθεί από ένα άτομο, το οποίο μπορεί να διακοσμημένο με γλάσσο κ.ά
Η πρώτη αναφορά του καπ κέικ μπορεί να εντοπιστεί στο 1796, όταν μία συνταγή στο βιβλίο της Αμέλια Σίμονς Αμερικάνικη Μαγειρική, αναφέρεται σε “Ένα κέικ που ψήνεται σε μικρές κούπες”.Η πρώτη αναφορά του όρου cupcake (κάπ κέικ) υπήρξε στο “75 Συνταγές για Γλυκά, Κέικ και Γλυκίσματα” του 1828 στο Βιβλίο Συνταγών της Ελίζας Λέσλι.
Υλικά
- 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250 γραμμ. βούτυρο
- 250 γραμμ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.σ. κακάο
- 100 γραμμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σταγόνες σοκολάτας
Για τη βουτυροκρέμα:
- 90 γραμμ. μαλακό βούτυρο
- 180 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. βρασμένο νερό κρύο
Εκτέλεση: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να κρεμώσει το μείγμα. Ένα ένα προσθέτετε τα αυγά, κάθε φορά να τα απορροφάει το μείγμα πριν πέσει το επόμενο. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε τη χλιαρή πλέον λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτετε λίγα λίγα τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το με σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύετε απαλά. Ισομοιράζετε τα cupcakes σε 12 θήκες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 17΄-18΄. Πρέπει στο κέντρο να είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάζετε από το φούρνο. Μην τα παραψήσετε. Τα αφήνετε να σταθούν και να κρυώσουν. Για τη βουτυροκρέμα: Διαλύετε το κακάο στο βραστό νερό. Το αφήνετε να κρυώσει καλά. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε το διαλυμένο κακάο. Χτυπάμε καλά το μείγμα, να αφρατέψει πολύ καλά. Καλύπτετε με την κρέμα τα cupcakes και γαρνίρετε με πολύχρωμα κουφετάκια σοκολάτας.
Συνταγή: argiro.gr