Περιφέρεια Ηπείρου: Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη διάρκεια του χειμώνα

Η υποχρέωση  να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνήθως έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, τονίστηκε κατά τη σημερινή  σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Από όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, υπογραμμίστηκε η διαχρονική άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα αναδείχτηκαν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε άμεσα, είτε σε βάθος χρόνου.

Το σημαντικότερο από αυτά, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ο καθαρισμός τάφρων και ρεμάτων, ο οποίος μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» από τον Αύγουστο ως αρμοδιότητα έχει περιέλθει στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους. 

Η  Ένωση Περιφερειών, πρόσθεσε,  προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καθώς πέραν της χρηματοδότησης, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση όλων των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Παρά ταύτα η Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία έχει αναλάβει τον καθαρισμό αρκετών τάφρων, ρεμάτων καθώς και την απομάκρυνση νεκρών πλατάνων από τους ποταμούς, διαθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά και μηχανήματα.  «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, έχουμε ζητήσει και στοιχεία από τους δήμους και από την πλευρά μας θα κάνουμε αγώνα, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους», ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης.

 Στην ετοιμότητα των υπηρεσιών τους, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Διοικητής της VIIIης Mεραρχίας Δημ. Μπολομύτης, ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Ευθ. Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης, οι εκπρόσωποι των Δήμων ((δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κατά περίπτωση) οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.,  της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. και των εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος έθεσε και το θέμα της αστοχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων, όσον αφορά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι έχει ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,  σε τέτοιες περιπτώσεις να εκδίδουν Δελτίο στοχευμένο στην Ήπειρο, ώστε να μην προκαλείται άνευ ουσιαστικού λόγου αναστάτωση στους κατοίκους της, αλλά και σε όσους προγραμματίζουν να την επισκεφθούν.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν ήταν και η διακοπή της διέλευσης οχημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες από την Κατάρα για λόγους ασφαλείας,  καθώς ο αποχιονισμός είναι ασύμφορος για τις περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Περικλής Βασιλάκης,   τόνισε ότι το μυστικό της επιτυχίας,  είναι «συνεργασία- επικοινωνία- συντονισμός» για να συμπληρώσει ότι όπως προέκυψε στη σύσκεψη  Περιφέρεια- Δήμοι και Υπηρεσίες μέχρι σήμερα συνεργάζονται αρμονικά.

 Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, ευχαρίστησε τους παρόντες, τονίζοντας ότι τα «προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους» και αυτό πρέπει να έχουν όλοι υπόψη τους.

Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι:

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ντέτσικας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μπασιούκας, οι Δήμαρχοι: Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Κόνιτσας Αν. Παπασπύρου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, Αντιδήμαρχοι Δήμων Ζίτσας, Δωδώνης, η Πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νάστου, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Ν. Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ, Ανδρέας Λιόλιος, ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Β. Παπαδιώτης,

Εκπρόσωποι: Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, ΤΟΕΒ. ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΟΤΕ Α.Ε.,  Αερολιμένος Ιωαννίνων, Εθελοντικών Οργανώσεων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ροή Ειδήσεων

Τελευταία Tweets

Ηγουμενίτσα: Βρέθηκε ο οδηγός του θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση πεζού και εγκατάλειψη https://t.co/ZTLYnrMKty
Ενημερωτική εκδήλωση στην Παραμυθιά με θέμα "Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης" https://t.co/YagjvYjHPc
Τα Αρχαία Θέατρα , «μοχλός» για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του συνόλου της Ηπείρου https://t.co/ySiy7kwQg5
Follow e-igoumenitsa news on Twitter

IMAGE GALLERY

Κοσμοσυρροή στον Άγιο Μηνά Κεστρίνης Θεσπρωτίας κατά το διήμερο εορτασμό 10 και 11 Νοεμβρίου 2018

Ηγουμενίτσα: Βρέθηκε ο οδηγός του θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση πεζού και εγκατάλειψη

Ενημερωτική εκδήλωση στην Παραμυθιά με θέμα "Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης"

Περιφέρεια Ηπείρου: Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ακραίων  καιρικών φαινομένων στη διάρκεια του χειμώνα

Τα Αρχαία Θέατρα , «μοχλός» για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη  του συνόλου  της Ηπείρου

Ηγουμενίτσα: Δωρεά στο Κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου

Πρωτοποριακό πρόγραμμα S.T.E.M. στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας «Arduino in Schools»

Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού και εγκατάλειψη στην Ηγουμενίτσα

Δήμος Φιλιατών: ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΩΩΝ

Please publish modules in offcanvas position.